Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vinnarna av CFE:s uppsatspris 2023

Olof Bärtås och Linda Neubauer
Foto: Olof Bärtås och Linda Neubauer

Centrum för europaforskning tilldelar årets uppsatspris till Olof Bärtås för hans masteruppsats om kulturell europeisering på svenska kultursidor. Linda Neubauer får hedersomnämnande för sin masteruppsats med fokus på europeisk integration och Schweiz. Nedan finner du jurymotiveringarna och länkar till intervjuer med vinnarna.

Bärtås tilldelas uppsatspriset med följande jurymotivering: "Olof Bärtås uppsats Europeiska upptäckter. Kulturell europeisering av svenska kultursidor 1977-1989 är en tidshistorisk analys av det kulturella inflytandet på Sverige från Kontinentaleuropa under årtiondet före murens fall. Analysen bygger huvudsakligen på en detaljstudie av tre kulturjournalisters arbete, verksamma vid ledande svenska nyhetstidningar. Uppsatsen behandlar en omfattande empiri på ett teoretiskt mycket medvetet sätt.  Den vittnar om goda insikter i relevant litteratur och mycket  stor allmän beläsenhet. Europaperspektivet är välutvecklat och uppsatsen ger ett tydligt vetenskapligt bidrag."

Läs en intervju med Olof här (engelska), där du också kan läsa hans uppsats. 


Neubauer fick hedersomnämnande för sin uppsats med följande jurymotivering: "Linda Neubauers uppsats European Integration and Switzerland. A Synthetic Control Analysis of Switzerland’s Trade Potential if Switzerland Had Joined the European Union är en nationalekonomisk analys av synnerligen hög kvalitet, både när det gäller uppsatsens språkliga och strukturmässiga utformning och författarens avancerade metodologiska angreppssätt. Utgångspunkten för uppsatsen är frågan om Schweiz skulle haft ett ökat handelsutbyte med EU om landet hade anslutit sig till EU 1995. Genom en kontrafaktisk analys har Neubauer lyckats jämföra Schweiz faktiska handelsflöden (1995-2008) med framräknade s.k. syntetiska handelsflöden (baserat bl.a. på handelsflöden för Österrike, Sverige och Finland)  och visat att åtminstone i termer av utebliven handel har Schweiz betalat ett förvånansvärt lågt pris för sitt EU-utanförskap. Ett överraskande resultat som utgör ett viktigt vetenskapligt bidrag till den ekonomiska dimensionen av europaintegrationen."

Läs en intervju med Linda här (engelska), där du också kan läsa hennes uppsats. 


Vill du se vilka som har vunnit uppsatspriserna genom åren?
Här kan du finna en sammanställning av tidigare uppsatsvinnare.